Terug naar lijst

Bob Buys (Barthold)
Amsterdam 1912-1970 Amsterdam

 
  • Ile Tudy - strandgezicht
    olieverf op doek ’68 [55 x 65] gesigneerd r.o.
klik voor vergroting

Bob Buys was een schilder, die verliefd was op Frankrijk. Daar schilderde hij in impressionistische trant meestal landschappen. Eerst in Bretagne, later in Zuid Frankrijk, vooral in de omgeving van Port Vendres, waar hij met zijn gezin een klein vakantiehuisje had. Vooral in zijn aquarellen was hij een meester in kleurgebruik. Hij maakte ook portretten, interieurs en stadsgezichten.
Bob Buys volgde de opleiding aan het Rijksinstituut Tekenleraren in Amsterdam. Hij was onder meer lid van de in 1945 door Otto de Kat en Kees Verwey opgerichte Hollandse Aquarellistenkring, De Onafhankelen en Arti et Amicitiae.

Bob valt te rekenen onder de figuratieven en coloristen. Hij was jarenlang tekenleraar aan de Rietveld Academie in Amsterdam en later aan de lerarenopleiding in Tilburg. Hij was ook kunstcriticus van het Vrije Volk en het Haarlems Dagblad.
Als aquarellist was Bob Buys een belangrijk lid van de Hollandse Aquarellistenkring, die in 1945 was opgericht door Otto de Kat en Kees Verwey. De doelstelling van de kring werd omschreven als het bevorderen van 'de bloei der Nederlandse aquarelleerkunst, en de belangstelling daarvoor in het algemeen te ontwikkelen'.
De Hollandse Aquarellistenkring wilde een tegenwicht vormen tegen de oprukkende abstractie: Een groep progressieve kunstenaars rond Karel Appel, Corneille, Gerrit Kouwenaar en Lucebert noemden zich de Nederlandse Experimenteele Groep en dreven de controverse tussen de moderne kunst en de traditiegebonden kunst op de spits. Uit deze groep ontstond later de Cobra-beweging.
De Hollandse Aquarellistenkring koos juist voor de aquareltechniek, omdat deze het minst doctrinair is, het minst met een academische traditie is verbonden.
Andere belangrijke leden van de Hollandse Aquarellistenkring waren: Fik Abbing, Jeanne Bieruma Oosting, Johan Bunning, Herbert Fiedler, Lex Horn, Frits Klein, Gerrit van 't Net, Charles Roelofs, Joop Sjollema, Jan Wiegers en Matthieu Wiegman.
Bob Buys was daarnaast illustrator van diverse boeken, onder meer van Le Maison Tellier uit 1946 van de Franse auteur Guy de Maupassant.